Petua Tajamkan Gunting

petua menajamkan gunting

Biasanya kalau gunting yang dah tak tajam kat rumah tu kita buang je. Tapi tahukah anda sebenarnya gunting tu masih boleh diselamatkan. 

Asahkan mata gunting tu supaya tajam kembali. Tapi we all know lah kita semua takde masa nak asah-mengasah tu – layan tv ke atau layan tidur lagi baik. Hm.. kalau macam tu, tak payah asah. Apply cara yang lebih mudah….

Cari sehelai dua daun sirih dan gunting daun sirih tersebut dengan gunting yang dah tumpul tu. Gunting lah banyak-banyak kali sampai daun sirih tu dah tak boleh nak digunting dah (sebab dah terlalu kecil 🙂 ) Teknik ni adalah alternatif kepada ‘mengasah’ mata gunting.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *